Haber

Uluslararası Düzeyde Batı Azerbaycan Gerçekleri

“Uluslararası Düzeyde Batı Azerbaycan Gerçekleri” Türkiye Forumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İstanbul Ofisi’nde gerçekleştirildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Destek Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen ve Kızılbaş’ın düzenlediği forumun açılış konuşmasını Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Agil Alesger yaptı. Gençlik Eğitimi Sosyal Birliği ve Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu.

Alesger, galip gelen orduların kendilerine yeni bir Kızıl Elma hediye ettiğini, Türkiye’nin de desteğiyle Şuşa’da iki ay-yıldızlı bayrağın birlikte dalgalandığını söyledi.

Karabağ’da yaşananları hatırlatan ve herkesin çaresiz kaldığı dönemde umutlarını kaybetmediklerini dile getiren Alesger, “Batı Azerbaycan dediğimiz Revan Hanlığı’nda bir gün üç renkli bayrağımızın dalgalanacağına inanıyoruz. En azından sivil toplum kuruluşu olarak. kuruluşlar olarak biz bu kanaatteyiz, bu inanca sahibiz.” söz konusu.

Azerbaycan’ın İstanbul Konsolosu Zaur Allahverdizade bölgeyle ilgili tarihi bilgileri paylaşarak, “Zangezur’un Ermenistan’a teslim edilmesiyle Azerbaycan’ın Türkiye ve tüm Türk dünyası ile karasal bağlantısı kasten kesilmiş, böylece Türklerin coğrafi parçalanmasına neden olmuştur. Sovyetler ve Ermeniler tarafından dünya adımları atılmıştır.” dedi.

Allahverdizade, Karabağ zaferinden sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Batı Azerbaycanlıların haklarının sağlanmasından sık sık bahsettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bugün Batı Azerbaycan Topluluğu Azerbaycan’da faaliyet göstermektedir. Batı Azerbaycanlı soydaşlarımızın haklarının iade edilmesi ve sorumluların yargı önüne çıkarılması için çok boyutlu faaliyetler yürütmektedir. Bugün Batı Azerbaycanlı soydaşlarımız ellerine geçecekleri günü beklemektedir. Batı Azerbaycan’a dönüş. Anavatanlarına dönüş hakkının sağlanması, herhangi bir devlete karşı toprak iddiasında bulunmak anlamına gelmez. Çünkü Batı Azerbaycanlıların anavatanlarına dönmek en doğal hakkıdır ve bu hak tüm uluslararası anlaşmalarla belirlenmiştir.”

Forumda Batı Azerbaycan’dan görüntülerin yer aldığı bir kısa film de gösterildi.

Ardından araştırmacı Raşid Mustafazade moderatörlüğünde akademisyenler Mehdi Genceli, Venera Mustafayeva ve araştırmacı-yazar Dilgam Ahmet’in katılımıyla bir panel gerçekleştirildi.

Panelin ardından katılımcılara plaket takdim edildi. Forum, çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu