Tuzu Tamamen Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Olur? Adım Adım Anlattık!
Tuz tüketimi hakkındaki genel kanı, bu maddenin neredeyse sıfıra indirilmesi yönündedir. Fakat bu oldukça yanlış bir düşüncedir.
Peki tuzu tamamen kestiğimizde vücudumuzda neler olur?
Aslında tuz, vücut için oldukça önemlidir.
Tuz, kasların kasılıp gevşemesine yardımcı olur ve aynı zamanda besin maddelerinin vücutta taşınmasını sağlar. Eğer yeterli tuz olmazsa vücut, sodyum azlığı olarak bilinen hiponatreminin etkisi altına girer.
Ayrıca bu durum kan ve hücreler arasında sorunlara sebep olabileceğinden vücut, suyu dışarı atmak ister. Bu geçici bir çözüm olsa da 1 hafta sonra işler sarpa sarar ve bu sefer ciddi bir dehidrasyon (su kaybı) ile karşı karşıya kalınabilir.
Mide bulantısı ve kusma kaçınılmaz bir hâle gelir. Kusma da zaten vücutta eser miktarda kalan sodyumu daha da azaltır.
Tuzun tamamen kesildiği 2. haftada kaslar, seğirmeye başlar.
Çünkü kasların kasılması ve rahatlaması için sodyuma ihtiyacı vardır. 3 hafta sonra ise şaşırtıcı bir şekilde beyin boyutu büyümeye başlar. Çünkü beyni çevreleyen damarlar, dokuya göre daha az tuza sahiptir.
Böyle bir durumda kafa karışıklığı görülmeye başlar. Hatta nöbetlerle karşı karşıya kalmak bile mümkün olabilir. Bu noktada bazı veriler de tuzsuzluğun yaşam kalitesini etkilemekle kalmayıp, zihinsel netlik ve odaklanmaya engel olduğunu gösterir.
Eğer fazla tuz tükettiğinizi düşünüyorsanız ve sofranızdan bu maddeyi uzak tutmak istiyorsanız bunu doktor kontrolünde yapmanız sağlığınız noktasında oldukça önemlidir.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: